Згадувалися у Біблії: в Єрусалимі археологи знайшли панелі зі слонової кістки (фото)

Згадувалися у Біблії: в Єрусалимі археологи знайшли панелі зі слонової кістки (фото)

Ізраїльське управління старожитностей заявило, що археологи вперше знайшли докази предмета розкоші, згаданого в Біблії. Йдеться про крихітні панелі зі слонової кістки, які були вбудовані в дерев’яні меблі в стародавньому Єрусалимі.

За припущеннями науковців, ці панелі інкрустували в дерев’яні меблі високопоставлених багатих людей, наприклад, священника або губернатора. Про знахідку повідомили в Haaretz.

Зазначається, що панелі виявили на місці археологічних розкопок поряд зі Старим містом Єрусалима. Крихітні залишки слонової кістки були зламані та спалені, коли їх знайшли в монументальній будівлі, зруйнованій у 586 році до нашої ери.

 

Це перший випадок, коли в Старому місті Єрусалима вдалося знайти інкрустацію меблів слоновою кісткою. Раніше подібні елементи декору виявляли в інших столицях періоду Першого Храму, зокрема в Німруді (тодішній столиці Ассирії), Дур-Шаррукіні (нині Хорсабад) та Самарії – колишній столиці Ізраїльського царства.

«Знахідка цієї слонової кістки є ще одним шматочком пазла в розумінні політичного та економічного статусу міста як частини глобальної системи управління та економіки», – наголосили науковці.

Загалом було знайдено 1500 фрагментів, які складали 12 квадратних плиток розмірами 5х5 сантиметрів та товщиною близько 0,5 сантиметра. На щастя, пошкоджені уламки вдалося відновити.

 

Зазначається, що слонову кістку декілька разів згадують у Біблії. Зокрема, цар Соломон зробив великий престол з цього матеріалу та обклав його золотом.

Окрім декоративних пластин на місці розкопок також виявили печатку з агату та амфори зі слідами ванілі, які використовували для ароматизації вина. Ці знахідки вказують на високий статус будівлі, в якій вони перебували.

«У деяких людей може виникнути логічне питання: звідки могла взятися слонова кістка, якщо слони вимерли в Ізраїлі близько 400 000 років тому? Насправді її просто імпортували у вигляді бивня або в готовому вигляді з Ассирії», – пояснили експерти.

 

Нагадаємо, раніше на півдні Ізраїлю виявили величезний бивень доісторичного слона, віком приблизно 500 тисяч років. Знахідку здійснив біолог з Єрусалиму Ейтан Мор.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *